Szennyezett vízszivattyú vagy szennyvízszivattyú?

Szennyezett vízszivattyú vagy szennyvízszivattyú?

Miben különbözik a szennyezett vízszivattyú és a szennyvízszivattyú?

A téma fontos kérdéseket vet fel, hiszen a két szivattyú típus teljesen más területen történő felhasználásra használható. Éppen ezért most körül járjuk mikor érdemes szennyezett vízszivattyút, vagy szennyvízszivattyút választani és eloszlatni a tévhiteket ezzel kapcsolatban.

 

 

Szennyezett vízszivattyú

 

Az anyagösszetétele a szennyezett vízszivattyúnak általában műanyag és- vagy rozsdamentes acél, mely a külső borítását illeti. Lapát kereke a legtöbb esetben műanyagból, vagy rozsdamentes acélból készül. Viszonylag könnyű, jól mozgatható és könnyen telepíthető. Elsősorban édesvízre, szennyezett vízre használható, de nagyon fontos, hogy FEKÁLIÁS vízre NEM használható szivattyú. Ezek a szivattyú típusok nem rendelkeznek olyan anyagminőséggel és szerkezeti felépítéssel, melyek alkalmassá tenné őket a hosszútávú fekáliás víz szivattyúzására. Bár sokan anyagi szempontokat figyelembevéve a szennyvízaknában úgynevezett derítő részben használják szennyvíz szivattyúzására is, mi személy szerint nem javasoljuk. A szennyezett vízszivattyú elsősorban csapadék vizek elvezetésére használható, ott ahol a nem szilárd szennyeződések 20-40 mm között jelen lehetnek a szivattyúzott vízben. Rendszerint úszókapcsolóval, vagy szintkapcsolóval rendelkeznek, így optimálisak az automatikus üzemeltetésre.

 

Szennyvízszivattyú

 

A szennyvízszivattyú robosztus, erős felépítéssel rendelkezik. A leggyakrabban kataforézises eljárással készül öntvényházból, vagy rendkívül ellenálló rozsdamentes acélból, vagy ezek kombinációjából. A szennyvízszivattyún belül két csoportot különböztetünk meg. Szabadátömlésű szennyvízszivattyú , vagy vágókéses darálós szennyvízszivattyú. A lapátkerék öntvényből, vagy rozsdamentes acélból készül a szabadátömlésű változatok esetében. A vágókéses darálós szennyvízszivattyú lapátkereke készülhet műanyagból, rozsdamentes acélból, vagy öntvényből, de maga a vágószerkezet mely az aprítást végzi öntvényből, vagy a jobb minőségek magas minőségű rozsdamentes acélból készülnek. Ezek a szennyvízszivattyúk kifejezetten fekáliás víz szivattyúzására használhatóak. A szabadátömlésű változatok jóval nagyobb szállítókapacitásuk miatt szennyezett víz elvezetésére is gyakran kerülnek felhasználásra és erre a funkcióra is használhatóak. A vágókéses darálós szennyvízszivattyút azonban csak emésztőkben átemelő telepeken szabad használni olyan fekáliát tartalmazó szennyvizekben, melyek szilárd szennyeződéseket nem tartalmaz! ( apróbb kavicsok, fadarabok)

 

 

Sokszor találkozunk azzal üzletünkben, hogy ennek a két konkrét szivattyú fajtának a felhasználhatóságában tévhitek keringenek vásárlóinknál. Éppen ezért minden esetben tisztába kell lenni azzal, hogy mire is kívánjuk használni a szivattyút. Ezzel biztosítható a megfelelő szennyezett vízszivattyú, vagy szennyvízszivattyú.   

Árukereső vélemények

Google vélemények