Mikor kell visszacsapószelepet használni?

Mikor kell visszacsapószelepet használni?

A visszacsapószelep szerepe a szivattyú rendszerben.

A visszacsapószelep, vagy másnéven egyirányú, egy utas szelep fő feladata, hogy csak egy irányba engedje áthaladni a folyadékot egy szivattyús rendszerben. Ez azt is jelenti, hogy a folyadék nem tud visszafelé áramlani. A visszacsapó szelep több féle anyagból készülhet és alkalmazási területtől függően különbözhet. A tiszta vizes szivattyú rendszerekben általában rugós kialakítású rézbetétes, vagy műanyag csappantyús visszacsapószelepet használnak, de nem ritka az úgynevezett önsúlyos változat sem. A szennyvízszivattyú használatánál nyomott rendszer esetében pedig gumigolyós visszacsapószelepet kell használni.

 

Visszacsapószelepre minden olyan esetben szükség van, amikor egy adott szivattyút automatizálni szeretnénk. Felszínen elhelyezett szivattyúk esetében, például nyomásfokozás esetén a szivattyú szívóágába kell beépíteni visszacsapó szelepet. Búvárszivattyú csőkút szivattyú esetében akkor van szükség visszacsapószelepre, ha szintén automatizálva szeretnénk használni a szivattyút és ez az alkatrész gyárilag nincs kialakítva a búvárszivattyúban. Az egyirányú szelep fogja biztosítani például egy hidrofor tartállyal, nyomáskapcsolóval egybeépített szivattyús rendszernél, hogy megtartsa a nyomást. A visszacsapószelep hiányában ugyanis a szivattyú állandóan ki-be kapcsolna, hiszen nem lenne ami megtartaná a nyomást.

 

Kínálatunkban megtalálhatóak az Itap York műanyagcsappantyús visszacsapószelepek és az Itap Europa rézbetétes visszacsapószelepek, melyek természetesen jó minőségű olasz termékek. Az Itap szelepek mérettől függően 8-12 bar nyomás tűréssel rendelkeznek, míg az Europa rézbetétes visszacsapószelepek mérettől függően 12-25 bar nyomástűréssel bírnak.

 

Teljes visszacsapószelep kínálatunkat megnézheti ITT!

Árukereső vélemények

Google vélemények