A kerti öntözés ideje és időtartama

A kerti öntözés ideje és időtartama

Mikor érdemes a kerti öntözést elvégezni és mennyi vizet juttassunk ki?

 

A kerti öntözés bizony fontos téma hiszen mindenki szereti a kertjét, és szeretünk munka után megpihenni, gyönyörködni benne. Az öntözés elvégezhető összegyűjtött csapadék vízzel, kút vízzel, vagy legrosszabb esetben hálózati vízzel. Sajnos az utóbbi évtizedekben bizony aki nyár végén is szeretné, hogy zöldellő kertben pihenhessen annak öntöznie kell a kertjét, hiszen a szárazság és a jelentős csapadék hiány rendkívüli károkat okoz a növényeknek. Fontos azonban tisztába lenni azzal, hogy milyen növényekkel rendelkezünk a kertben és azok mennyire víz igényesek, valamint árnyékosabb, vagy naposabb helyen érzik jól magukat. Ezek az információk ugyanis jelentős súllyal bírnak a kijuttatott víz mennyiséget illetően. 

 

 


Mikor érdemes a kerti öntözést elvégezni?


A forró nyári időszakban mindenképpen érdemes a kora reggeli órákban és, vagy a késő esti órákban elvégezni a kerti öntözést, hiszen ekkor a legkisebb a párolgás miatti veszteség, illetve a növények levelei sem égnek meg. ( Gondolok itt a veteményes kertekre is.) A legfontosabb az, hogy még napfelkelte előtt, vagy már napnyugta után kerüljön sor az öntözésre a legforróbb nyári napokat illetően, akár reggel és este is egyaránt.

 


Mennyi vizet juttassunk ki az öntözés során?


A már fentebb is említett fontos tényező befolyásolja. Ismernünk kell növényeinket a kertben, hiszen ezek különböző víz igénnyel rendelkeznek. A leanderek, rózsák például rendkívül víz igényesek, de például a kaktusz félék jóval kevesebb vízzel is beérik. Érdemes kertészetekben ezeket az információkat begyűjteni annak érdekében, hogy az öntözés mennyisége a lehető legoptimálisabb legyen. Kerti fű öntözés esetén gyakorlatilag ránézésre is jól kontrollálató, hogy a mennyiség elegendő, vagy sem. Ebben az esetben is érdemes akár a napi 2-3 öntözés.  

 

 

 

A kerti öntözés leggyakrabban csapadék vízzel történik, vagy kútvízről. Ennek kijuttatásában segíthet egy kerti szivattyú, vagy a mélyebben fúrt kút esetében búvárszivattyú csőkút szivattyú, gyűrűs kút esetében pedig ásottkút szivattyú. Ahhoz, hogy a kora reggeli, vagy késő esti órákban kényelmesen elvégezhető legyen az öntözés, célszerű automatizálni ezeket a szivattyúkat. A szivattyú automatikus indítását és leállítását például végezheti egy áramláskapcsoló. Gyakorlatilag így már csak egy csapra szerelhető elemes vezérlőre van szükség, melyen beállítható az indítás időpontja, valamint az öntözés időtartama. Ez igazából a legegyszerűbb automatikus üzem, de természetesen egy gondosan megtervezett és kivitelezett öntözőrendszer a leghatékonyabb a kerti öntözés biztosítására.

 


Amennyiben az öntözés kút vízről történik érdemes figyelembe venni, hogy a kút víz általában 10-13 fokos. Ez a víz hőmérséklet veteményes palánták esetében nem kimondottan ideális, ezért érdemes két lépcsős megoldást alkalmazni. Tehát a kútvizet egy hordóba, víztárolóba feljuttatni és egy másik szivattyúval következő nap kijuttatni. Természetesen az esővíz a legjobb megoldás az öntözésre, éppen ezért akinek lehetősége van rá javasoljuk, hogy csapadékos időszakban a lehető legtöbbet gyűjtse be, hiszen ez még egyenlőre ingyen van!

 


A gazdaságos és optimális öntözés érdekében célszerű csepegtető csövet, veteményes kertek esetében csepegtetőszalagot használni. Balkon ládás növényeknél például előszeretettel használják a mikró csepegtetős öntözést, hiszen ennél az öntözési technikánál lehetőség van a növények víz igényeinek megfelelő vízkibocsájtású csepegtető gombák kiválasztására. Nagyon fontos, hogy amennyiben ezek az öntözési formák szivattyúval történnek megfelelően tervezettek legyenek és illeszkedjenek az adott szivattyúhoz is. ( Megfelelő nyomáson kijuttatott víz mennyiség!) 

Árukereső vélemények

Google vélemények