A búvárszivattyú csőkút szivattyú hővédelme

A búvárszivattyú csőkút szivattyú hővédelme

Mi az a hővédelem és milyen védelmet biztosít a búvárszivattyú számára?

Az egyfázisú 230V-os búvárszivattyú csőkút szivattyú a legtöbb esetben rendelkezik hővédelemmel. Ez ma már szinte alapfeltételnek számít, hiszen fontos, hogy valamilyen minimális védelemmel rendelkezzen a búvárszivattyú. Ebben a blog bejegyzésünkben most megnézzük mi is az a hővédelem, milyen típusokkal találkozhatunk a búvárszivattyú csőkút szivattyú esetében és milyen védelmet biztosít a szivattyú számára. Eloszlatunk néhány tévhitet is ezzel kapcsolatban.

 

Milyen védelmet biztosít a búvárszivattyú számára a hővédelem, vagy hőkioldó?

 


A hővédelem, vagy hőkioldó legfontosabb feladata, hogy a búvárszivattyú csőkút szivattyú elektromos motorját védje a túlterheléstől. Egyfázisú 230V-os, beépített kondenzátorral rendelkező búvárszivattyúk esetében ez a hővédelem leggyakrabban egy motortekercsbe integrált termikus hővédelem, mely a motor hőmérsékletét figyeli. Abban az esetben, ha hővédelem gyári értékénél magasabb a motor hőmérséklete megállítja a búvárszivattyút, majd a vissza hűlést követően újra próbálkozik a szivattyú elindításával. Ilyen búvárszivattyú típusok például a Pedrollo 4Block csőkút szivattyú -k. Azok az egyfázisú 230V-os búvárszivattyú csőkút szivattyú típusok, melyek külső indítókondenzátoros kialakítással rendelkeznek indítódoboz -zal üzemeltethetőek. Ebben az indítódobozban található a kondenzátor és a hőkioldó is. Ez a hővédelem mivel nem a motorban található nem hőmérsékletet figyel, hanem áramfelvételt. Abban az esetben, ha túlterhelés következik be a búvárszivattyú áramfelvétele megnő és a hőkioldó leállítja a szivattyút. Az újraindítás ebben az esetben manuálisan történik, hiszen a hőkioldó nyomógombját vissza kell nyomni az indítódoboz oldalán. Ilyen búvárszivattyú típusok például a Pedrollo Pedrollo 4SR csőkút szivattyú -k. 

 

Hővédelem

 

Hőkioldó


Tehát mindkét szivattyú típus esetében a hővédelem, vagy hőkioldó a búvárszivattyú csőkút szivattyú elektromos motorjának védelméül szolgál.

 

Tévhitek a hővédelemmel kapcsolatban!


A búvárszivattyú csőkút szivattyú gyári hővédelme nem életbiztosítás! Sokan azt hiszik, hogy a gyári hővédelem szárazon futás ellen is védi a búvárszivattyút. Ez nem igaz! Termikus hővédelem esetében, tehát motorba integrált hővédelem esetén amikor a búvárszivattyú szárazra fut a motor mindaddig hajtja a hidraulika egységet amíg az meg nem szorul. Ezt követően természetesen a melegedés és hő hatására leállítja a szivattyút, de van egy óriási probléma! Ahogy már fentebb említettem vissza hűlést követően újra megpróbálkozik elindulni a búvárszivattyú. Ez a ciklikus folyamat abban az esetben ha nem vagyunk kellően figyelmesek sajnos a búvárszivattyú motorjának károsodásához vezethet! Az indítódobozzal rendelkező, azaz külső kondenzátorral rendelkező búvárszivattyúk esetében picit jobb a helyzet, mivel itt a hőkioldó magától nem indítja újra a szivattyút, de a hidraulika ez esetben is károsodhat!


Tehát a búvárszivattyú csőkút szivattyú gyári hővédelme nem életbiztosítás, és szárazon futás ellen nem fog védelmet biztosítani!

 


Mit kell tennem, ha a hőkioldó, hővédelem működésbe lépett?

 

Az első és legfontosabb, hogy mihamarabb észleljük a problémát! Amennyiben a termikus hővédelem vissza hűlését követően, vagy a hőkioldó visszanyomását követően a búvárszivattyú továbbra sem üzemképes nem szabad tovább erőltetni! Ebben az esetben érdemes szivattyú szervíz -be juttatni a készüléket ahol megfelelően szakképzett kollégák tudnak segíteni. Külső indítódobozos modellek esetében a gyári hőkioldót érdemes megpróbálni kicserélni, mely nem bonyolult művelet, de arra mindenképpen figyelni kell, hogy ugyanakkora amper számmal kerüljön bele új hőkioldó. Ezt gyakorlatilag házilag is elvégezhető és nem jár nagy költséggel.

 


A hővédelem, vagy hőkioldó tehát fontos szerepet tölt be a búvárszivattyú csőkút szivattyú biztonságos üzemeltetésében. Persze 100 % -os védelmet nem garantál, de mindenképpen esélyt ad a búvárszivattyú motorjának a túlélésre. Nagyon sok múlik azon is, hogy az üzemeltető, felhasználó mennyire figyelmes és körültekintő.

Árukereső vélemények

Google vélemények